Mediator Petra Schmitz

Petra Schmitz
petra@bosschemediators.nl
+33 779 865 791
linkedin.com/in/petra-schmitz

Expertise
Arbeid Online
Zakelijk Online
Echtscheiding Online
Alimentatieberekeningen (Kinder- en Partner) Online

Hallo, mijn naam is Petra Schmitz (1972) en ik bemiddel sinds 2015 mensen bij het oplossen van hun conflict. Mijn doel is dat zij samen of individueel verder kunnen gaan. Een conflict kost namelijk geld, tijd en heel veel energie die iedereen volgens mij liever aan iets anders wil besteden. Ik geloof dat mediation een bijdrage kan leveren aan een snelle oplossing van een conflict. Door met elkaar in gesprek te gaan, ontstaat er begrip, voelt men zich gehoord en erkend, waardoor de oplossing van het conflict dichterbij komt. Er zit altijd meer achter een conflict dan iemand denkt. Ik ontrafel dit graag samen met partijen tijdens de mediation.

Mijn Verhaal
Hoe ben ik mediator geworden? Ik ben van nature nieuwsgierig, empathisch en ik ga graag in gesprek met mensen. Ik ben rustig, oordeel niet en geef iedereen een luisterend oor. In mijn werk als stadsdeelbeheerder voor een gemeente kwam ik voor het eerst in aanraking met bemiddeling. Zorgen dat de wensen van de inwoners, gemeente en politiek op 1 lijn kwamen te liggen is voor mij een expertise die mij goed ligt. Ondanks dat kwam eerst nog een werkavontuur in Amerika voorbij, voordat ik voor het eigen ondernemerschap als mediator ben gegaan. Al snel kwam ik in contact met mijn collega Lonneke en hebben wij onze jarenlange samenwerking in 2021 omgezet in een maatschap.

Waar onderscheid ik mij in?
Toch trok het buitenland opnieuw en ben ik van ‘s-Hertogenbosch verhuisd naar de Franse Alpen. Mijn werk als mediator zet ik voort online. Met een videoverbinding via Teams of Zoom is contact snel gemaakt. Mediation online vraagt wel meer van de mediator. Daarom heb ik hiervoor extra cursussen gevolgd zodat ik bijvoorbeeld de gezichtsuitdrukkingen beter kan lezen en weet waar ik extra aandacht aan moet schenken. U kunt bij mij terecht voor online arbeidsmediation, zakelijk mediation, familie mediation en echtscheidingsmediation. Afwisseling van deze expertises houdt mij fris en alert en zorgt ervoor dat mijn kennis van conflicten alleen maar groter wordt.

Mijn werkwijze
Tijdens het proces van conflictbemiddeling zorg ik voor structuur en overzicht. Als gespreksleider bied ik partijen inzicht in wat zij het liefst willen en laat ze bewegen naar mogelijke gezamenlijke oplossingen. Ik hou van een open en respectvolle communicatie. Mijn stijl kenmerkt zich dan ook in een rustige, geduldige, directe doch vriendelijke manier van vragen stellen, praktisch, aandacht voor emoties en toekomstgericht. Ik vind het belangrijk dat partijen hun eigen keuzes maken. Zelfbeschikking is tevens een basiswaarde van mediation. Niet een externe partij, zoals een rechter, maakt een keuze. Nee, de partijen doen dit samen. Ik ben er niet om te zeggen wat partijen moeten doen maar hun laten inzien welke mogelijkheden er zijn om het conflict op te lossen.

Naast mijn mediation praktijk ben ik jarenlang actief geweest als assistent-duikinstructeur en buurtbemiddelaar in ’s-Hertogenbosch (bemiddeling tussen buren onderling). Op dit moment ben ik erg druk met het leren van de Franse taal en hou ik van lange wandelingen in de bergen, trailrunnen, klimmen, fietsen en skiën.

Wilt u (online) kennismaken? Dat kan. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Mijn advies:
Los moeilijke dingen op als ze nog gemakkelijk zijn. Pak grote dingen aan als ze nog klein zijn.
Tao Te Ching, geschrift van het taoïsme, Chinese filosofie.