Mediator Lonneke van Roekel

Lonneke van Roekel
lonneke@bosschemediators.nl
06 – 44 48 45 35
linkedin.com/in/lonnekevanroekel

Expertise
Arbeid
Zakelijk
Overheid
Online
Conflictcoaching

Even voorstellen

Mijn naam is Lonneke van Roekel (1973). Sinds 2004 ben ik mediator.
Een van mijn passies is om mensen uit een (ernstige) conflictsituatie te helpen. Door samen met hen te kijken naar wat hen op dat punt heeft gebracht en daarna hoe zij daar, met de juiste hulp, zelf weer uit kunnen komen. De focus bij mediation ligt op het bespreken van gedrag, communicatie en relatie (zakelijk-privé).
Ik heb mediation altijd ervaren als een proces van ‘stroming’: Vanuit de (soms negatieve) emotie en persoonlijke beleving, samen bespreken wat ieders onderliggende (gedeelde) waarden zijn. Daarna dát noodzakelijke gesprek voeren om meer begrip te krijgen en de verschillen van inzicht te aanvaarden. Dan ontstaat er ruimte in de hoofden en kan er gesproken worden over een gezamenlijke, gewenste oplossing.

Mijn Verhaal

Hoe ben ik mediator geworden? Tijdens mijn studie Nederlands recht leerde ik over ‘mediation’, als alternatieve conflictaanpak. Mediation als conflict-oplossings-methode triggerde mij om verschillende redenen:
De deelnemers beslissen zelf, bepalen met elkaar waarover zij het gesprek willen voeren, onder begeleiding van een onpartijdige gespreksbegeleider. Zij bepalen waarmee zij akkoord willen gaan.
Een voor mij persoonlijke drijfveer staat ook centraal in het mediation proces: ieders individuele ‘zelfbeschikkingsrecht/-macht’. Wat geweldig dat ik, als onpartijdige gespreksbegeleider, hierbij kan en mag helpen.
Vanaf 2002 tot 2015 ben ik in het bedrijfsleven (senior-adviseur Europese aanbestedingen) en semi-overheidsorganisaties (senior stafmedewerker en projectleider) werkzaam geweest.
In 2015 heb ik een nieuwe route in mijn werkzame leven gekozen en mijn passie voor conflictaanpak en conflictcommunicatie te volgen en ben ik als zelfstandig mediator begonnen.

Waar onderscheid ik mij in?

Sinds ik gestart ben als mediator heb ik een enorme diversiteit aan mensen aan de gesprekstafel mogen begeleiden in hun conflicten. Mensen met verschillende soorten persoonskenmerken, culturele achtergronden en communicatiestijlen heb ik ondersteund bij moeilijke gesprekken. En met succes.
De conflict-dynamiek van ‘de groep’ is hetgeen waaruit ik veel werkplezier haal en mijn liefde voor het vak het meest tot zijn recht komt.
De onderwerpen waar ik me de laatste jaren mee bezig houd zijn:
• Conflicten op zakelijk vlak, binnen directie of maatschap,
• Organisatievraagstukken,
• Conflicten binnen teams en
• Arbeidsgeschillen tussen medewerker-leidinggevende of medewerkers onderling.

Mijn werkwijze

Als gespreks(bege)leider help ik betrokkenen in te zien waar zij zich bevinden in de conflictsituatie en hun onderlinge relatie.
Samen met betrokkenen onderzoek ik het conflictgedrag en -communicatie en begeleidt hen zodanig dat ze ook in staat zijn te zien waar ‘de ander’ zich bevindt. Betrokkenen krijgen (beter) inzicht in hun belangen en komen zelf in beweging om tot een gezamenlijke oplossing te komen.
Mijn stijl kenmerkt zich in een directe, soms confronterende, doortastende manier van vragen stellen. Als de situatie zich daarvoor leent met een beetje met humor.
Zodra het kan en betrokkenen eraan toe zijn, richt ik het proces en betrokkenen op de toekomst. En zorg dat er een gezamenlijke overeenstemming komt. Welke deze ook is: het kan gaan om herstel van relatie of beëindiging daarvan.

In de vrije tijd

Naast mijn mediation praktijk ben ik in 2005 actief als buurtbemiddelaar in ’s-Hertogenbosch aan de slag gegaan om ervaring op te doen. Dit doe ik nog steeds met veel plezier. Daar heb ik ook mijn collega Petra leren kennen en werk sinds 2018 met haar samen bij Bossche Mediators.
In 2017 heb ik stichting Buurtbemiddeling073 in ’s-Hertogenbosch mede- opgericht en ben daar secretaris-bestuurslid.

In mijn, overige, vrije tijd maak ik lange wandelingen met mijn hond en houd ik van fietsen en skiën.

Wilt u (online) kennismaken? Dat kan, geheel vrijblijvend.