Wanneer online mediation?

Het is niet altijd mogelijk om elkaar face to face te ontmoeten. Bijvoorbeeld als de ene partij in het buitenland is gevestigd. Of als de woonplaats van partijen op grote afstand van elkaar ligt. Daarnaast kan het ook zijn dat het te zwaar is om de ander te ontmoeten. Door online mediation kunnen we de mediation voort zetten zonder dat iedereen fysiek in één ruimte aanwezig hoeft te zijn.

Wat is online mediation?

Online mediation is professionele bemiddeling tussen partijen. Partijen die hun kwestie gaan uitpraten zonder face to face contact maar via beeldbellen (via Zoom of Teams). De online mediation verloopt eigenlijk hetzelfde als een traditionele mediation. Alleen verloopt deze online. Het delen van vertrouwelijke documenten wordt mogelijk gemaakt via gecodeerde software via internet.

Is online mediation een alternatief voor face to face mediation?

Online mediation is niet alleen een alternatief voor persoonlijke bemiddeling. Het ook als aanvulling gebruikt worden. Het kan tijdens een mediation perfect naast elkaar worden toegepast. Dus als het niet mogelijk is om face to face af te spreken, kan gekozen worden voor online. Op die manier kan de mediation efficiënt worden voortgezet.

Voor wie is online mediation bedoeld?

Iedereen kan deelnemen aan online mediation. Voor sommigen zal het even wennen zijn. Voor anderen een gewoonte.  Onze ervaring is dat iedereen het mee vindt vallen. Als eenmaal de drempel is genomen, wordt juist de vele voordelen van online mediation merkbaar.

Het enige waar u over dient te beschikken is over een privé-mailadres, een computer met een goede internetverbinding. Onze mediators zijn getraind in het video bellen. Zij nemen u stap voor stap mee in het proces.

Hoe werkt online mediation?

Via de mediator ontvangt u een e-mail waarin u een link voor het “beeldbellen” vindt. Het beeldbellen verloopt via Zoom (beveiligde versie) of via Microsoft Teams.

U klikt op de link en u komt in een wachtkamer terecht. In deze wachtkamer kunt u uw audio en microfoon testen. Alle partijen worden tegelijk naar binnen gelaten. Dan wordt nogmaals getest of u de mediator goed kunt horen en zien en of de mediator u goed hoort en ziet. Als alles goed staat, kan de mediation van start gaan. Wilt u meer hierover weten, neem dan contact met ons op.

Wat zijn de voordelen van online mediation?

Voordeel 1

Het kost minder tijd.  U, de ander partij en de mediator hebben geen reistijd om van de ene locatie naar de gesprekslocatie te verplaatsen. Daarnaast kunt u uw tijd efficiënter inzetten doordat u  bijvoorbeeld in uw pauze of direct na werktijd een mediation kan inplannen.

Voordeel 2

Het biedt flexibiliteit op het gebied van locatie. De woonplaats of vestigingsplaats van partijen spelen geen rol. Dit zou een aanzienlijke aantrekkingskracht kunnen hebben bij het zoeken van samenwerking om deel te nemen. De mediation kan plaatsvinden op een locatie die partijen comfortabel vinden, die partijen op hun gemak stelt. Dit kan partijen helpen om de mediation positiever te benaderen.

Voordeel 3

Het is doorgaans goedkoper dan een traditionele mediation. Dit komt in eerste instantie omdat er geen reiskosten of kosten voor een gesprekslocatie zijn. In tweede instantie kan indien mogelijk (afhankelijk van de soort mediation) zoveel mogelijk via digitale vragenlijsten worden verricht. Hierdoor wordt het aantal mediation-uren beperkt.

Voordeel 4

Het zorgt ervoor dat u geen direct persoonlijk contact heeft met de andere partij. U bent fysiek van elkaar gescheiden, dan kan helpen bij gespannen situaties. U kunt vanuit uw eigen vertrouwde omgeving aan de mediation deelnemen. Iedere partij zit achter een computer dat voor meer evenwicht kan zorgen.

“Bossche Mediators hebben een snelle
en efficiënte manier van werken”