Een conflict ontstaat heel snel. Door een verkeerde opmerking, het vergeten van een verjaardag, vaak te laat komen etc. Een conflict ontstaat simpel gezegd wanneer twee of meerdere personen verschillende wensen of opvattingen hebben. Hieronder een voorbeeld hoe een conflict ontstaat.
Buurvrouw Eva vertelde mij een verhaal over een woordenwisseling die zij had met haar overbuurvrouw Christel (dit zijn niet de echte namen). Zij wonen in een dorp waar veel landbouw is en de honden vrij rondlopen op de erven en soms ook daarbuiten. De honden kennen elkaar onderling en blijven bij elkaar uit de buurt.
Buurvrouw Christel klaagde bij Eva dat haar hond haar kaas heeft opgegeten. Eva vraagt vol ongeloof: Hoezo jouw kaas opgegeten? Waar stond je kaas dan? Christel gaf aan dat dat in principe niet uitmaakte, want het was op haar erf. Maar zei toch dat het stuk kaas in haar vensterbank stond. In de schaduw, koel, goede temperatuur om te eten. Christel die zelf geen hond heeft, benadrukt dat Eva haar hond bij zich moet houden. En als dat niet lukt de hond moet leren niet zomaar eten van andermans erf kan pakken. Eva verdedigt haar hond. Hij heeft een goede neus en rook blijkbaar deze heerlijke kaas. De hond heeft zijn kans gegrepen aangezien de poort naar Christels tuin open stond en de kaas in de vensterbank lag. Christel had haar kaas niet onbeheerd in de vensterbank moeten laten liggen. Christel weet dat de honden hier in het dorp loslopen. De buurvrouwen gaan na de woordenwisseling geïrriteerd uit elkaar.
Blijkbaar is er een ongeschreven regel in het dorp die iedereen begrijpt: de honden lopen los. Wat echter voor de ene persoon logisch is, de hond heeft een goede neus en eet wat hij vindt, is voor de ander niet logisch. Want Christel vindt ondanks dat de honden loslopen, ze van andermans eten af moeten blijven. De buurvrouwen hebben elkaar hun eigen standpunten verteld en zijn vervolgens uit elkaar gegaan. Ze waren boos op elkaar en wilde de ander overtuigen van hun eigen gelijk.
Ze zijn volledig vergeten om naar elkaar te luisteren, eventueel door te vragen en te checken of wat de een stelt ook door de ander wordt gedragen. Wat zijn bijvoorbeeld de regels als de honden loslopen? Wat is de reden dat Christel eerst niet wilde vertellen waar de kaas stond?
Als je boos bent is het lastig om de argumenten van de ander te horen, laat staan te begrijpen. Aan tot tien tellen denk je dan ook niet altijd. Helaas, want hoe maken ze het weer goed?
Eva vertelde mij dit verhaal (ja, het is een waargebeurd verhaal). Het zit haar dwars. Zij wil geen problemen in het dorp. Ze wil dat haar hond en de andere honden vrij in het dorp moeten kunnen blijven lopen. Het is in de afgelopen 10 jaar dus maar 1 keer misgegaan. Maar Eva vindt ook dat dit mede de schuld van Christel is. Zij laat de poort open en zet de kaas neer waar iedere hond het kan pakken. “Waarom had ze er geen doos om heen gedaan, mijn hond heeft een sterke neus! “.
Eva besluit uiteindelijk om met een nieuw stuk kaas in de hand met Christel te gaan praten. Christel waardeert dit. Christel verteld aan Eva dat zij geen koelkast heeft vanuit duurzaamheidsoverwegingen. Ze weet dat veel mensen dit vreemd vinden en gaat daarom liever die discussie niet aan. Het is haar keuze hoe zij wil leven. De kinderen hadden tijdens het spelen de poort opengelaten. Eva is verrast want ze had deze reden niet verwacht. Ze is ook opgelucht dat ze de stap heeft gezet om met Christel te gaan praten. Ze begrijpt waarom Christel niet helemaal duidelijk was en dat het voor de volgende keer handiger is om door te vragen. Eva belooft vervolgens ook om beter op haar hond te letten, want als iets van haar erf wordt weggenomen zou zij dat eigenlijk ook niet leuk vinden.
Vaak ontstaat een conflict met zoiets kleins. Het wordt niet uitgesproken en iedereen gaat verder. De drempel, om een eerste stap te zetten, wordt naarmate de tijd verstrijkt steeds moeilijker. Tevens wordt het ook gezien als toegeven, dus suddert het conflict maar voort. Ik heb gelijk, dus zij moet maar naar mij toe komen.
Maar is dat ook zo? Kan je ook het conflict met elkaar uitpraten zonder het met elkaar eens te zijn? Zodat in ieder geval de lucht is geklaard en er begrip is over elkaars opvattingen?
Ja natuurlijk. Alleen al dat je tijd vrijmaakt om naar elkaar te luisteren en probeert te begrijpen wat de beweegredenen van de ander zijn, zal de gemoederen al bedaren.
Stop met het bepleiten van je eigen onschuld en de schuld van de ander. Kijk wat er werkelijk gaande is tussen jullie en wat jij zelf hierin anders zou kunnen doen. Je doel is tenslotte om het conflict op te lossen, en daar win je meer mee dan met je gelijk.
Heb je een conflict en kom je er samen niet uit, neem dan contact met ons op.