Logo_RGBLogo_RGBLogo_RGBLogo_RGB
  • Mediation Den Bosch
    • Intervisie voor Mediators
  • Wijze van Conflictaanpak
    • Mediation
    • Online mediation
    • Conflictcoaching
    • Workshops en trainingen
  • Soorten Mediation
    • Echtscheidingsmediation
      • Alimentatie berekening
    • Familiemediation
    • Arbeidsmediation
    • Zakelijke Mediation
    • Overheidsmediation
  • Mediators
    • Lonneke
    • Petra
  • Tarieven
  • Contact
    • Nieuws
✕
Hoe ontstaat een conflict?
Hoe ontstaat een conflict?
2 mei 2022
Afzien van partneralimentatie
Afzien van partneralimentatie geldig of niet?
20 juni 2022

Hamilton in conflict met F1

20 juni 2022
Hamilton in conflict met F1

Sieraden en sport

Autocoureur Hamilton is in conflict met de F1 om een sieradenverbod. De FIA heeft een regel op het verbod van het dragen van sieraden tijdens de races. Deze regel bestaat al sinds 2005 maar er is nooit streng op gecontroleerd. De nieuwe wedstrijdleider benadrukt nu deze sieradenregel om de regels voor veiligheid duidelijk te maken.

Dit conflict lijkt in eerste instantie nogal onbenullig en veel mensen vinden dan ook dat er geen aandacht aan besteed moet worden. Maar als je het conflict gaat analyseren zie je dat het zoveel waardevolle elementen in het dagelijkse leven van mensen raakt dat het zeker de moeite waard is om je erin te verdiepen.

De FIA wil dat er geen sieraden worden gedragen, omdat dit vooral in het geval van brand gevaarlijk is. Metalen voorwerpen op de huid kunnen snel heet worden en flinke brandwonden achterlaten.

Vooral Hamilton is fel tegen deze sieradenregel. Hij draagt immers veel sieraden op zichtbare plekken waarvan twee piercings die hij niet zomaar kan verwijderen. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de regels worden aangescherpt. “Ik rij al sinds 2007 in de Formule 1 en nooit was het een probleem. Ik zie niet in waarom dat nu wel zo zou moeten zijn.” Hij komt hiermee in conflict met de FIA.

Confrontatie

Tijdens een persconferentie voorafgaand aan de Grand Prix van Miami verscheen Hamilton juist expres met veel sieraden. Hamilton toonde zich uiterst ontevreden over de gang van zaken en deed publiekelijk zijn beklag.

Kritiek

Er is veel kritiek op het standpunt van Hamilton. Er is vooral veel onbegrip op het niet willen naleven van een regel die al lang bestaat en is ontstaan juist voor de veiligheid van de coureurs. In veel andere klassen is het ook helemaal geen discussie. Waarom wel binnen de F1? Als je die sieraden niet wil afdoen, dan rijd je toch gewoon niet. Tevens vinden deze critici dat er 1 regel moet zijn voor allemaal en dat uitzonderingen niet mogelijk zijn, ook voor de 7-voudig wereldkampioen.

Steun

Er is ook steun. Andere coureurs benadrukken het belang van een sieraad. Ze voelen zich oncomfortabel als ze het niet met zich mee kunnen dragen in de auto. Het is persoonlijk en volgens sommigen biedt het bescherming. Ook wordt gesproken over persoonlijke vrijheid. De vrijheid om te doen wat goed voelt en baas zijn over je eigen lichaam. “We hebben de verantwoordelijkheid om onze levens op het spel te zetten, dus het zou een persoonlijke keuze moeten zijn”. Daarnaast wordt aangegeven dat de coureurs de mogelijkheid moeten krijgen om diversiteit uit te stralen, zichzelf te zijn. Het is bekend dat dit vooral belangrijk is voor Hamilton.

Praten om betere oplossing te vinden

Ondanks de verschillen benadrukken de voor- en tegenstanders een andere aanpak van het conflict. ‘Ga met elkaar in gesprek en werk samen om te kijken of er een betere oplossing gevonden kan worden.’

Als gevolg van de vele reacties en de weerstand van sommige coureurs heeft de FIA besloten de aanscherping van de regel uit te stellen tot eind juni 2022. De medische commissie gaat in gesprek met de rijders. Hamilton liet vrijdag 27 mei 2022 bij de Grand Prix van Monaco weten: “Het is positief dat ze met ons willen samenwerken op dit gebied.” Hamilton heeft inmiddels de sieraden in zijn oor verwijderd, maar zijn neusring zit er nog.

Mogelijke Oplossing

Aan dit ogenschijnlijke ‘kleine’ conflict wordt ondertussen veel tijd en aandacht besteed. Blijkbaar is het toch niet zo ‘klein’. Er wordt dan ook aan belangrijke normen en waarden geknaagd zoals: veiligheid, handhaving van regels, vrijheid, eigen baas zijn, verantwoordelijkheid hebben en nemen en uitstralen van diversiteit.

Het is vooral Hamilton die zich hard maakt om de sieradenregel niet te verzwaren, maar er zijn ook coureurs die graag met hun trouwring of een ander sieraad of voorwerp willen racen. Welke normen en waarden wegen het zwaarst? Welke oplossing is er voor dit conflict? We kunnen wel een balletje op gooien maar als mediator is het juist belangrijk om ervoor te zorgen dat partijen gezamenlijk een duurzame oplossing vinden. Want dan staan partijen ook achter de oplossing en trekken ze die niet bij een volgende keer in twijfel. We zijn erg benieuwd welke gezamenlijk oplossing hier wordt gekozen. We houden u op de hoogte.

Heeft u problemen op uw werk, in uw team of in uw organisatie? Neem dan contact op met Bossche Mediators. Wij staan u graag te woord en gaan met alle partijen op zoek naar die duurzame oplossing.

Share

Related posts

Wat betekent werken voor jou?

Werken presentatie

28 november 2022

Wat betekent werk voor jou


Lees meer
Week van de mediation 2022

De menselijke maat eerst

27 september 2022

Week van de mediation 2022: de menselijke maat eerst!


Lees meer
Afzien van partneralimentatie
20 juni 2022

Afzien van partneralimentatie geldig of niet?


Lees meer

Contact

Contact

Kapelaan Koopmansplein 119
5212 NW ‘s-Hertogenbosch
E: vraag@bosschemediators.nl

 

Aandachtsgebieden

Aandachtsgebieden

Echtscheiding
Familieruzie
Arbeidsconflicten
Zakelijke geschillen
Conflict met de overheid

Over Bossche Mediators

Bossche Mediators is een maatschap van mediators, waarin de samenwerking centraal staat en kennis en ervaring wordt uitgewisseld.

Informatie

Informatie:
Mediation
Mediators
Tarieven

Algemene voorwaarden
Privacyreglement

© 2018 Bossche Mediators. Ontwerp: Digital Analog