Online mediation is de bemiddeling van een conflict via het internet. Wij waren gewend om face to face bij elkaar te komen in 1 ruimte, maar dit kan ook heel goed digitaal.
Tegenwoordig gaat steeds meer online
Meer dan 50% van onze kleding bestellen wij al via de computer. Daarna komt het boeken van een reis en het reserveren van kaartjes voor evenementen. Wij raken ook steeds meer gewend aan thuiswerken en beeld bellen. Het is toch veel leuker om je vriend(in) te kunnen zien tijdens het bellen.
Online wordt populairder. Kijk maar naar de verschillende mogelijkheden van sociale media. De technische middelen zijn er vollop. Even skypen, FaceTime, Zoom, Teams. En wij maken er ook steeds vaker gebruik van. Dus waarom niet met mediation? Want online contact is ook contact!
Wat zijn onze ervaringen?
In het begin twijfelen mensen. Vooral angst voor het onbekende overheerst. Hoe werkt dat online? Wat gebeurt er als iets niet werkt? Kunnen wij dan wel goed met elkaar praten? Mis ik een deel van de communicatie? Kan dit wel online?
Inmiddels hebben we als Bossche mediators ruimschoots ervaring opgedaan met online mediation. Het vergt een nieuwe aanpak en een andere aandacht, maar werkt heel prettig zowel voor de deelnemers als de mediators.
Want wij ervaren dat als mensen het eenmaal proberen, zij allemaal zien dat het reuze meevalt. En dat online mediation zelfs heel veel voordelen heeft. Bovendien gebeurt er een groot deel van onze lichaamstaal in ons gezicht. Letterlijk en figuurlijk spreken wij met onze ogen, zelf die met een pokergezicht. (zie non-verbale communicatie).
Reacties van klanten
Een vrouw na een echtscheidingsmediation: “De online mediation gaf mij rust. Ik kon vanuit mijn vertrouwde omgeving meedoen”.
Een werknemer na een arbeidsmediation: “Ik hoefde niet naar het kantoor. De reis kost mij nog veel energie, dus het was erg fijn dat wij online de mediation konden voortzetten”.
Een werkgever na een arbeidsmediation: ” Online mediation is snel en efficiënt. Er was nog 1 laatste punt dat besproken moest worden en dat kostte nu maar een half uur, waar ik normaal gesproken een uur voor kwijt was (met reistijd en smal talk)”.
Nog meer voordelen van online
Daarnaast kan je door de verschillende mogelijkheden van de online tools gewoon aantekenen maken die voor iedereen zichtbaar is. De digitale flip-over!
Ook is het mogelijk om even in aparte kamers (breakout rooms) uit elkaar te gaan om bijvoorbeeld met de mediator, je eigen advocaat of vertrouwenspersoon van gedachten te wisselen. Dit is bijvoorbeeld ideaal als je in de onderhandelingsfase zit.
Hybride vorm
Een hybride vorm dus zowel fysiek als online, is ook mogelijk. Dan is de ene partij online aanwezig en de andere partij fysiek in een spreekkamer. De ene mediator zit ook online en de andere mediator zit bij de werknemer in de spreekkamer. Hierbij worden vooraf goede afspraken gemaakt om te voorkomen dat er schijn van partijdigheid gaat ontstaan. En werken we, zoals gewoonlijk bij Bossche mediators, met twee mediators. Volgende keer zal ik hierover in een ander blog meer over vertellen.
En natuurlijk kan er ook wel eens iets mis gaan. Per abuis verandert je gezicht in dat van een kat, staat je beeld ondersteboven, huisgenoten die per ongeluk binnenlopen of de hond wil aandacht, begint te blaffen en komt met een speeltje aanzetten. Geen probleem, dat maakt het ook weer menselijk en soms erg grappig.