De advocaat-generaal (AG) heeft een verzoek ingediend bij de Hoge Raad (publicatie 18 mei 2022). Omdat de AG wil dat de Hoge Raad antwoord geeft over de mogelijkheid om bij huwelijkse voorwaarden afspraken te maken over partneralimentatie. Is het afzien van partneralimentatie geldig of niet? Want kan je voordat je gaat trouwen het recht op partneralimentatie regelen of zelfs uitsluiten mocht het huwelijk niet lukken? En is dit dan geldig of toch niet? Volgens advocaat-generaal (AG) Lückers moet dat gewoon kunnen.
Regelmatig komt het voor dat aanstaande echtgenoten voor het huwelijk overeen komen dat zij over en weer afzien van het recht op partneralimentatie mocht hun huwelijk eindigen in een echtscheiding. Deze afspraak (een zogenoemd nihilbeding) kan op verzoek opgenomen worden in de huwelijkse voorwaarden. Vaak met een aantekening, want partijen moeten bewust zijn dat een dergelijk beding mogelijk geen stand houdt en zelfs niet rechtsgeldig is.
De wet zegt dat echtgenoten pas bij echtscheiding in een overeenkomst kunnen bepalen of, en zo ja, tot welk bedrag na de echtscheiding de één tegenover de ander partneralimentatie moet betalen. Overeenkomsten waarbij wordt afgezien van partneralimentatie zijn dus in beginsel nietig.
Volgens de AG heeft de wetgever de contractvrijheid van echtgenoten voorop willen stellen. Nu al bestaat de mogelijkheid voor aanstaande echtgenoten om voor het huwelijk een keuze te maken over of ze willen trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Ook bestaat de mogelijkheid een keuze te maken over het verdelen van het pensioen. Overigens vindt de AG wel dat een afspraak over partneralimentatie niet onaantastbaar is. Onder omstandigheden kunnen partijen de rechter op grond van de wet verzoeken het nihilbeding te wijzigen of terzijde te stellen.
De uitspraak van de Hoge Raad is voorlopig bepaald op 25 november 2022.
Info over dit artikel en Publicatie op rechtspraak.nl : ECLI:NL:PHR:2022:457