Wat is een echtscheidingsconvenant?

Het echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen u en uw ex-partner die u maakt bij uw echtscheiding of beëindiging geregistreerd partnerschap. Deze wordt bekrachtigd door de rechtbank. Hierin komen afspraken te staan die u samen met uw ex-partner maakt om goed uit elkaar te kunnen gaan. Als er kinderen zijn, dient u tevens een ouderschapsplan op te stellen.

Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?

In een echtscheidingsconvenantkomen alle afspraken te staan tussen u en uw ex-partner, zoals:

  • de kinder- en/of partneralimentatie;
  • het scheiden van de financiën (bankrekeningen, spaartegoeden, beleggingen, werknemersvergoedingen etc.);
  • verzekeringen;
  • de koop- of huurwoning, vakantiewoning;
  • verdeling van de inboedel, auto, boot, caravan;
  • erfenis, schenkingen;
  • de eigen onderneming;
  • de pensioenen;
  • overige afspraken die specifiek op uw situatie van toepassing is.

Is het maken van een echtscheidingsconvenant verplicht?

U bent niet verplicht een echtscheidingsconvenant op te laten stellen. U kunt ook zelf afspraken vastleggen in een document. Echter als u in scheiding ligt, heeft u veel aan uw hoofd. Het ontbreekt vaak aan energie om afspraken te maken en daarnaast is het lastig om te weten of u misschien nog ergens recht op heeft. Het is daarom wel aan te raden om een echtscheidingsconvenant op te stellen.

Bovendien, uit de praktijk blijkt, dat een hypotheekverstrekker bijna altijd om een convenant vraagt. De geldverstrekker wil namelijk voor het beoordelen van een nieuwe hypotheek aanvraag, altijd vaststellen of er nog rechten of plichten voorvloeien uit een vorig huwelijk.

Laat u daarom bijstaan door een gespecialiseerde echtscheidingsmediator. Bossche Mediators helpt u stap voor stap met het opstellen van het echtscheidingsconvenant. Zo weet u zeker dat u overal aan denkt en dat alles op papier staat.

Als dit convenant door u beiden is ondertekend, dan is deze rechtsgeldig. Is het convenant ook bekrachtigd door de rechter dan zijn de afspraken ook direct afdwingbaar.

Waarom een echtscheidingsconvenant?

Het echtscheidingsconvenant is uw bewijs hoe u bepaalde zaken met uw ex-partner heeft verdeeld.

Dit heeft u nodig:

Daarnaast is het bijvoorbeeld van belang dat bij een herberekening van de alimentatie de uitgangspunten bekend zijn. Die zijn namelijk de basis voor iedere nieuwe herberekening. Het convenant biedt u en uw ex-partner duidelijkheid en op die manier kunt u weer aan de toekomst denken.

Een echtscheidingsconvenant indienen bij de rechtbank

Is het echtscheidingsconvenant opgesteld en hebben jullie het convenant beiden ondertekend? Dan kan het scheidingsconvenant, tezamen met het verzoekschrift tot echtscheiding en het eventuele ouderschapsplan, ingediend worden bij de rechtbank. Enkele weken later zal de rechtbank de echtscheiding uitspreken in een schriftelijke uitspraak.

Bij Bossche Mediators is het indien van de stukken bij de rechtbank inbegrepen. In samenwerking met onze advocaat verzorgen wij dus ook de afwikkeling van jouw scheiding bij de rechtbank.